OBISK OBČINE MUTA

 V četrtek, 16. 3. 2022, so osmošolci OŠ Muta obiskali županjo Občine Muta, gospo Angelco Mrak. Obisk smo povezali s poukom predmeta domovinske in državljanske kulture in etike, pri katerem učenci trenutno spoznavajo demokratično oblast v lokalnih skupnostih.  Učijo se o občini, njenih organih, upravljanju in urejanju zadev.

Županja nas je kljub svojim številnim obveznostim z veseljem sprejela. Povabila nas je v sejno dvorano, kjer so se učenci udobno namestili (nekateri so preizkusili tudi županjin stol😊). Zelo nazorno jim je predstavila našo občino, kako delujejo posamezni organi občine, kako potekajo volitve župana in občinskih svetnikov, delo upravne enote … Povedala jim je tudi, za kaj vse je občina dolžna poskrbeti, da je zagotovljeno prijetno in varno življenje občanov. Posebej pa je poudarila, da smo za lepo in čisto okolje vsi odgovorni ter izpostavila tudi težave glede odlaganja odpadkov.

Učenci so ji z zanimanjem prisluhnili in postavili županji tudi nekaj vprašanj. Posebej jih je zanimalo, kdaj bodo mladi dobili prostor, kjer bi lahko v prostem času izvajali različne aktivnosti in se družili.

Šolska ura z županjo je minila prehitro. Kljub vsemu so učenci dobili jasne in konkretne informacije o delu vseh organov v občini, kar je prav, saj bodo čez štiri leta tudi oni odločali o imenovanju lokalnih nosilcev oblasti.

Zapisala Franja Razdevšek

Dostopnost